ماندالا چیست؟نقش هنردرمانی در درمان بیماری ها چیست؟

ماندالا و راهکار درمانی آن چیست؟روش های دیگر درمانی دیگر ماندالا (مراقبه یانترا) چیست؟هنردرمانی چیست و چگونه به مردم کمک می‌کند؟تاریخچه ماندالا چیست؟چه زمانی از هنردرمانی استفاده می‌شود؟چه زمانی از ماندالا استفاده می‌شود؟هنردرمانی ماندالا چیست؟ماندالا چگونه به مردم کمک می‌کند؟موارد استفاده از هنردرمانی چیست؟موارد استفاده از ماندالا چیست؟چرا هنردرمانی موثر است؟چرا ماندالا موثر است؟جلسات هنر درمانی چگونه است؟جلسات هنردرمانی چه تفاوتی با کلاس هنر دارد؟جلسات هنر درمانی ماندالا چگونه است؟از کدام تکنیک های هنردرمانی استفاده کنیم؟هنردرمانی چگونه باعث کاهش اضطراب استرس و افسردگی میشود؟

در ادامه پاسخی جامع به این سوالات خواهیم داد،همراه مجله اینترنتی ماهتوتا باشید.

ماندالا (Mandala)، در لغت به معنای دایره و در اصطلاح به کهن الگویی هندسی اشاره دارد که بیانگر جهان هستی و همچنین درون انسان به نحو نمادین است. این نگاره‌ها فواید درمانی متعددی از جمله کاهش استرس دارند.

ماندالا

مجله اینترنتی ماهتوتا | سرویس روانشناسی – ماندالا چیست و درمان با آن چگونه است؟ماندلا لغتی به زبان سانسکریت و به معنای دایره است.این لغت بر اشکال هندسی خاصی در آیین‌های بودیسم و هندوییسم اشاره دارد که به نحو نمادین،بیانگر نمودار کیهان و همچنین ساختار زندگی انسان در روابط درون و بیرون ذهنی اوست.این الگوها همچنین نوعی مدیتیشن است که برای تسلط انسان بر ذهن خود و دور کردن افکار منفی و درمان انواع افسردگی کاربرد دارد.در این مقاله از مجله اینترنتی ماهتوتا قصد داریم شما را با چیستی ماندالا و کاربرد درمانی آن آشنا کنیم؛با ما همراه باشید!

ماندالا

ماندالا و راهکار درمانی آن

منظور از این کلمه اصطلاحاً نگاره‌هایی است که بنابر اعتقاد هندوها و بودائیان خواص و تأثیر عرفانی و جادویی دارد. این اشکال هندسی همچنین در میان برخی از این مکاتب برای احضار روح استفاده می‌شود. صورت کلی این نقاشی‌ها عموما به صورت دایره و همچنین اشکال و نمادهای متعدد دیگری است که همگی حول یک مرکز اصلی در نقاشی طراحی شده‌اند. در نظر برخی از پژوهشگران استفاده از دایره به تقلید از نگرش افلاطونی به جهان است که روح را به شکل دایره و اجسام مادی را به دیگر اشکال هندسی چون مثلث نسبت می‌داد.

ماندالا به طورکلی بیانگر تمامیت و یکپارچگی وجود انسانی است و همچنین در پژوهش‌های روانشناختی، ناخودآگاه انسان را به تصویر می‌کشد. در نظر برخی از روانشناسان هرکسی می‌تواند ماندالای خود را کشیده و سپس رنگ آمیزی کند. طریقه کشیدن ماندالا بدین صورت است که ابتدا باید یک دایره و یا مستطیل بزرگ روی صفحه بکشیم و سپس با آزاد گذاشتن ذهن، تمامی نمادها و اشکال هندسی که به ذهن‌مان خطور می‌کند را در درون مساحت آن ترسیم کنیم. بنابر نظر برخی از روانشناسان، این کار علاوه بر کاهش استرس و بالاتر بردن تسلط بر ذهن، می‌تواند افسردگی و انرژی‌های منفی را از ذهن ما دور کند.

ماندالا همچنین براساس اعتقاد برخی مکاتب بیانگر وجوه ماوراء طبیعی جهان است. این اشکال هندسی هم در نمایش‌های فرهنگی و هم در اساطیر یونان باستان وجود دارد. همچنین با ظهور مسیحیت رد پای ماندالا را می‌توان در طرح‌ها و نقوش دینی قرون وسطی و همچنین در نگاره‌های دیواری باقی مانده از آن دوران دنبال کرد. با این همه این اشکال هندسی بیشتر از همه در معابد و اماکن مذهبی بودائیان قابل مشاهده است.

ماندالا

ماندالا در روانشناسی

پروفسور کارل گوستاو یونگ فیلسوف و روانشناسی اهل سوئیس بود که امروزه به عنوان پدر روانشناسی تحلیلی شناخته می‌شود. او که به دلیل طرح نظریات مهمی مانند ناخودآگاه جمعی و پرسونا مشهور است، توجه زیادی به ماندالا و نقش آن در سلامت روانی افراد داشته است. بنابر نظر یونگ، ماندالا کهن الگوی خویشتن و نماد تمامیت و نظم است که کارکرد خاص آن سامان دادن و تنظیم مجدد هرج و مرج‌هاست.


حتما بخوانید » انرژی و عقده مردم


یونگ، ماندالا را راهی برای به تصویر کشیدن ذهن و کسب شناخت از خود دانسته و معتقد است فرد به کمک ماندالا می‌تواند تعارض‌های ذهنی خود را از بین ببرد. این نگاره هندسی که موجب ایجاد آرامش روانی و همچنین درمان فرد از طریق شناخت خود و تعارض‌های روانی می‌شود، در هر فردی شمایل به خصوصی دارد. یونگ اغلب در پروسه درمان بیمارانش از آن‌ها می‌خواست تا برای نزدیک شدن به ناخودآگاهشان، روی کاغذ دایره‌ای کشیده و از مرکز آن اشکالی هندسی را ترسیم کنند. این کار با ایجاد نظم ذهنی و همچنین برانگیختن حس زیبایی‌شناسی در فرد، موجب مواجهه مثبت او با تعارضات روانی‌اش می‌شده است.

ماندالا

راه درمانی دیگر ماندالا (مراقبه یانترا)

یکی دیگر از راه‌های درمانی به کمک ماندالا، نوعی مراقبه به وسیله شکل خاصی از ماندالا به نام یانتراست. یانترا نماد الوهیت و وجود نیروهای خلاق در جهان است. این ماندالاها که متشکل از مثلث‌ها و چندین طرح هندسی دیگر هستند، موجب حفظ انسجام ذهن و برقراری تعادل میان آن با بدن می‌شوند. در ادامه روش بهره‌بری از یانترا را مرور خواهیم کرد:

  • هرگونه مدیتیشنی نیازمند تمرکز دقیق است. در این روش ابتدا باید ماندالایی را که تأثیر بصری زیادی بر ما دارد انتخاب کرده و سعی کنیم فضایی آرام و ساکت را برای مدیتیشن خود فراهم کنیم.
  • ماندالای مورد نظر را در فاصله یک وجبی خود روی میز یا زمین گذاشته و به طریقی راحت روی صندلی یا به صورت چهارزانو می‌نشینیم.
  • در ادامه باید از طریق تنفس عمیق و دم و بازدم خود سعی در آرام کردن ذهن و ایجاد تمرکز کنیم. برای این کار بهتر است تنفس از شکم (دیافراگم) امتحان شود.
  • حال به نقطه مرکزی ماندالا (بیندو) که بیانگر وحدت جهان هستی در میان موجودات است نگاه می‌کنیم. سپس آرام ‌آرام نگاه خود را به پیرامون آن متوجه کرده و اشکال دیگر را مشاهده می‌کنیم:ماندالا

الف) دایره نشان‌دهنده ازلی و ابدی بودن زمان است.

ب) مثلث‌های روبه‌بالا نشان‌دهنده انرژی مردانه و مثلث‌های رو به پایین نشان‌دهنده قدرت خلاقیت زنانه است.

ج) حلقه‌های خارج از مثلث‌ها بیانگر ریتم کیهانی است.

همچنین دیگر اشکال یانترا نیز هر کدام نماد امری در کیهان هستند.

  • حال روی مرکز ماندالا توجه کرده و آرام آرام شعاع دیدمان را گسترش می‌دهیم.
  • سپس این روند را برعکس طی کرده و مجدداً نگاهمان را متوجه مرکز ماندالا می‌کنیم.
  • اکنون باید چشمان خود را بسته و تصویر یانترا را در ذهن خود مرور کنیم.
  • سپس در صورت آمادگی مجدداً توجه خود را به اطرف‌مان برمی‌گردانیم.
نکته: در ابتدا این کار باید حداقل ۵ دقیقه زمان ببرد و در ادامه می‌توان زمان آن را به ۱۵ دقیقه افزایش داد.


حتما بخوانید » هنر سایبرنتیک – سایبورگیسم چیست؟


نکته: بهتر است در صورت علاقه به این روش مراقبه، نمادشناسی تک تک اشکال آن را مفصلاً مطالعه کرده و به بیان اجمالی ما در این نوشته اکتفا نکنید.

ماندالا

ماندالا

ماندالا

ماندالا

سخن پایانی ماندلا

ماندالا یکی از شناخته‌شده‌ترین و معتبرترین روش‌های هنردرمانی در میان مکاتب بودیسم و هندوئیسم و همچنین روانشناسان بزرگی نظیر کارل گوستاو یونگ است. این اصطلاح که در لغت به معنای دایره است، به اشکال و نگاره‌های هندسی خاصی اشاره دارد که بیانگر فعل و انفعالات ذهنی و درونی انسان و همچنین رابطه آن با وجوه ماوراء طبیعی کیهان است. استفاده از ماندالا فواید زیادی از جمله کاهش استرس، ایجاد تمرکز و همچنین از بین رفتن افسردگی دارد.

شما همچنین می‌توانید نظرات و تجربیات خود را در خصوص ماندالا و دیگر روش‌های هنردرمانی با ما و دیگر همراهان مجله اینترنتی ماهتوتا به اشتراک بگذارید.


حتما بخوانید » فال تاروت یک کارتی-تاروت 1 کارتی آنلاین


هنردرمانی به معنی استفاده از هنر برای درمان اختلالات روانی و بهبود سلامت روان است. ثابت شده است هنر، فرایند ایجاد آن یا حتی مشاهده آثار هنری دیگران، می‌تواند به افراد در کشف و بیان خود کمک کند.
هنردرمانی
مجله اینترنتی ماهتوتا | سرویس روانشناسی – آیا می‌دانید کشیدن یک گل روی کاغذ یا حتی خط خطی کردن با مداد می‌تواند به شما در رفع استرس، افسردگی، نگرانی و حتی کاهش درد‌های جسمانی کمک کند؟ هنردرمانی به مردم کمک می‌کند تا با فعالیت‌های هنری ساده و در یک فرایند خلاق، درونیات خود را بیان کرده و احساس سلامت و رفاه بیشتری داشته باشند.


حتما بخوانید » هر دقیقه یک ساده‌لوح به دنیا می‌آید – مقاله نوابغ هنر


هنردرمانی چیست؟

هنردرمانی تکنیک‌های روان درمانی را با فرایند خلاقانه برای بهبود سلامت روان و بهزیستی تلفیق می‌کند. انجمن هنردرمانی آمریکا، هنردرمانی را به عنوان رویکردی برای سلامت روان توصیف می‌کند که از فرایند خلق هنر برای بهبود سلامت روانی و جسمانی بهره می‌برد. هنردرمانی با استفاده از تکنیک‌های خلاقانه مانند طراحی، نقاشی، کلاژ، رنگ آمیزی و مجسمه سازی به افراد در بیان خود با هنر کمک کرده و رفتار‌های روانشناختی و هیجانی فرد در ارتباط با فعالیت هنری را بررسی می‌کند.
هنردرمانی
یک هنردرمانگر می‌تواند پیام‌های غیرکلامی، نماد‌ها و استعاره‌هایی را که اغلب در این اشکال هنری یافت می‌شوند، رمزگشایی کرده و در نتیجه احساسات و رفتار فرد را بهتر درک کند. همین امر کمک می‌کند تا بتوان مسائل را به طور ریشه‌ای‌تر حل کرد. در واقع هدف از هنردرمانی استفاده از فرایند خلاقانه برای کمک به افراد در کشف بیان خود و یافتن راه‌هایی است که بتوان به بینش شخصی بهتری دست یافت و مهارت‌های مقابله‌ای جدیدی را توسعه داد. افراد در طی هنردرمانی می‌توانند مضامین و تعارضاتی را بیابند که ممکن است بر افکار، احساسات و رفتار‌های آن‌ها تأثیر بگذارد.

مردم برای شرکت در هنر درمانی نیازی به داشتن توانایی هنری و استعداد خاصی ندارند و همه از جمله کودکان، نوجوانان و بزرگسالان می‌توانند از آن بهره‌مند شوند. برخی تحقیقات نشان می‌دهد که حضور هنر به تنهایی می‌تواند در ارتقای سلامت روان نقش داشته باشد. یک مطالعه در سال ۲۰۱۷ نشان داد که صرف نمایش آثار هنری در محیط بیمارستان، کمک کرد بیماران در آن محیط احساس امنیت بیشتری کنند. همچنین در بهبود جامعه پذیری و حفظ هویت در خارج از بیمارستان نیز نقش داشته است.


هنردرمانی

تاریخچه هنردرمانی

در حالی که هزاران سال مردم از هنر به عنوان راهی برای بیان، برقراری ارتباط و التیام خویش استفاده می‌کردند، ولی هنردرمانی در اواسط قرن بیستم شکلی رسمی به خود گرفت. پزشکان متوجه شدند که افراد مبتلا به بیماری روانی غالباً خود را در نقاشی‌ها و سایر آثار هنری‌شان ابراز می‌کنند، همین امر باعث شد تا بسیاری از آن‌ها از هنر به عنوان یک راه حل درمانی استفاده کنند. از آن زمان بود که هنر به یک زمینه درمانی تبدیل شده و در بعضی از تکنیک‌های ارزیابی و درمان مورد استفاده قرار گرفت.


حتما بخوانید »  رد جایزه نوبل توسط ژان پل سارتر


چه زمانی از هنردرمانی استفاده می‌شود؟

هنر درمانی به کودکان، نوجوانان و بزرگسالان کمک می‌کند تا احساسات خود را کشف کنند، عزت نفس خود را بهبود ببخشند، اعتیاد را مدیریت کنند، استرس را کاهش دهند، علائم اضطراب و افسردگی را بهبود بخشند و با بیماری جسمی یا ناتوانی‌های خود مقابله کنند.

حتما بخوانید » راوی مرگ جیمز نچوی عکاس جنگ


همان‌طور که اشاره شد هیچ استعداد هنری برای موفقیت در هنر درمانی لازم نیست؛ زیرا روند درمانی به ارزش هنری اثر مربوط نمی‌شود، بلکه بیشتر با پیدا کردن ارتباط بین انتخاب‌های خلاقانه و زندگی درونی فرد مرتبط است. در واقع از این اثر هنری می‌توان برای بیان خاطرات و داستان‌هایی استفاده کرد که ممکن است افکار و باور‌ها را از ذهن ناخودآگاه فرد آشکار سازد.

متخصصین هنردرمانی می‌توانند با افراد، زوج‌ها و گروه‌ها در شرایط مختلف از جمله مشاوره خصوصی، بیمارستان‌ها، مراکز درمانی، موسسات بازپروری، خانه‌های سالمندان و سایر سازمان‌ها کار کنند.
هنردرمانگر و مراجع

موارد استفاده از هنردرمانی

از هنر درمانی می‌توان برای درمان طیف گسترده‌ای از پریشانی‌ها و اختلالات روانی استفاده کرد. در بسیاری از موارد، از این روش همراه با سایر تکنیک‌های روان درمانی مانند گروه درمانی یا رفتار درمانی شناختی استفاده شود.
برخی از مواردی که در آن می‌توان از هنر درمانی استفاده کرد عبارتند از:
  • کودکانی که دارای ناتوانی یادگیری هستند.
  • بزرگسالانی که استرس شدید دارند.
  • کودکانی که از مشکلات رفتاری یا اجتماعی در مدرسه یا خانه رنج می‌برند.
  • افرادی که دارای مشکلات سلامت روان هستند.
  • افرادی که از آسیب مغزی رنج می‌برند.
  • کودکان یا بزرگسالانی که یک واقعه آسیب‌زا را تجربه کرده‌اند.

    حتما بخوانید » مادیت و دیجیتال-هستی شناسی آندره بازین


برخی از شرایط روانی جسمانی که هنر درمانی ممکن است به درمان آن‌ها کمک کند عبارتند از:

ماندالا چطور به رفع استرس و افسردگی کمک می کند؟

یک بررسی در مورد اثربخشی هنر درمانی نشان داد که این تکنیک به بیماران سرطانی که تحت معالجه پزشکی قرار دارند، کمک می‌کند تا کیفیت زندگی آن‌ها بهبود پیدا کرده و علائم روانشناختی‌شان کاهش یابد.
در ایالات متحده آمریکا، برای بیماران سرطانی و خانواده‌هایشان برنامه‌های هنردرمانی ارائه می‌شود. این فعالیت‌های خلاقانه کمک می‌کند استرس و اضطراب آن‌ها و  درد‌ها و مشکلات جسمانی مانند حالت تهوع کاهش یابد. همچنین موجب می‌شود بیمار یا مراقب او بتواند احساسات و تجربیات خود را بیان کند. این بیان خلاق به طور طبیعی موجب آرامش و کاهش فشار خون شده و با آزاد شدن هورمون‌های ضد افسردگی در مغز، افسردگی ناشی از بیماری را کاهش می‌دهد. ابراز ناراحتی‌های درونی از طریق هنر، روحیه فرد را بهبود بخشیده و مهمتر از آن کمک می‌کند تا بهتر تجربیات خود از بیماری، تروما، اندوه یا فقدان را انتقال دهد.
هنردرمانی

چرا هنردرمانی موثر است؟

این عقیده که بیان خود از طریق خلق آثار هنری برای افرادی که در حال معالجه هستند یا می‌خواهند به درک عمیق‌تری از خود و شخصیت‌شان برسند، ارزش درمانی دارد، مبنای ایجاد هنردرمانی است. یک هنردرمانگر آموزش دیده است تا بتواند جایگاه رنگ، بافت و… در آثار خلق شده و نقشی که این ابزار‌ها می‌توانند در آشکار سازی افکار، احساسات و حالات روانی فرد داشته باشند را درک کند.
در اصل هنردرمانی، یک روش خاص و مستقل درمانی است که از تلفیق روان درمانی و هنر‌های تجسمی ایجاد شده است و گاهی در ترکیب با سایر روش‌های درمانی نیز به کار برده می‌شود.
هنردرمانگر از روش‌های مختلف هنری مثل طراحی، نقاشی، مجسمه سازی و کولاژ برای کمک به افراد (از کودک تا بزرگسال) استفاده می‌کند. افرادی که آسیب‌های عاطفی، خشونت جسمی، مورد سوءاستفاده واقع شدن در خانواده، اضطراب، افسردگی و سایر موارد روانشناختی را تجربه کرده‌اند، می‌توانند از بیان خلاقانه خود سود ببرند.
هنردرمانگر و مراجع

جلسات هنر درمانی چگونه است؟

همانند هر روش درمانی، اولین جلسه شما با صحبت با درمانگر آغاز می‌شود تا مشخص شود چرا به دنبال کمک هستید و درمانگر چه چیزی قرار است به شما ارائه دهد. مراجع و درمانگر با هم یک برنامه درمانی ترتیب خواهند داد که شامل خلق یک سری آثار هنری است. اوایل کار احتمالا هنردرمانگر کار شما را بدون دخالت یا قضاوت صرفا مشاهد می‌کند. هنگامی که کارتان تمام شد (گاهی اوقات در حالی که هنوز هم روی اثر خود کار می‌کنید)، درمانگر از شما در مورد حسی که دارید، در طی کار چه چیز برایتان آسان یا چه چیز دشوار است، چه فکر می‌کنید یا چه چیز به یاد می‌آورید و به طور کلی از تجربیات و احساسات شما سؤال خواهد کرد.


حتما بخوانید » هنر از نگاه درد؛از شناخت تا آگاهی


جلسات هنردرمانی چه تفاوتی با کلاس هنر دارد؟

در کلاس‌های هنر تمرکز روی تدریس تکنیک یا ایجاد یک اثر هنری خاص است. در حالی که در جلسات هنردرمانی به شخص اجازه داده می‌شود به هر شکلی که دوست دارد به تجربیات درونی خود توجه کرده و آن‌ها را مبنای خلق اثر خود قرار دهد. آنان در خلق هنر باید بر روی ادراکات، تخیلات و احساسات تمرکز کنند و تشویق می‌شوند به جای خلق چیزی که جهان بیرونی را توصیف می‌کند، اثری خلق کنند که بیانگر دنیای درونی آن‌ها باشد.
بیان حالات درونی با نقاشی

استفاده از هنر برای افزایش حس سلامتی

همان‌طور که اشاره شد بیان خود از طریق یک طراحی، نقاشی، مجسمه سازی یا کولاژ باعث می‌شود افکار، احساسات و ایده‌های ما ملموس شوند و با آن بخشی از خود ارتباط برقرار کنیم که قادر نیستیم آن را از طریق کلمات بیان کنیم. کار با ابزار هنری، یادگیری مهارت‌های جدید و خلاقیت در اکثر افراد موجب ایجاد حس موفقیت، رضایت از خود و حس دستیابی به هدف می‌شود.


حتما بخوانید » زیبایی شناسی طبقاتی


حتی اگر از آن دسته افراد هستید که معتقدند استعداد کشیدن یک خط بر روی کاغذ را ندارند باز هم مطمئن باشید می‌توانید از خلاقیت‌های هنری برای بهبود سلامتی روحی و جسمی خود بهره ببرید؛ چرا که مزایای سلامتی طراحی، فواید نقاشی و سایر فعالیت‌های هنری به خاطر فرایند بیان خلاق است نه اثری که خلق می‌شود. لازم نیست شما یک هنرمند باشید تا از هنر لذت برده و بتوانید از آن برای بهبود سلامتی خود و داشتن حال خوب استفاده کنید.
هنردرمانی

چند تکنیک هنردرمانی در خانه

همان‌طور که گفتیم هنر درمانی می‌تواند راهی برای انتقال احساسات، افکار و تجربیات شما باشد و باعث می‌شود احساس بهتری داشته باشید. اگر به برنامه‌های هنر‌درمانی دسترسی ندارید، در اینجا چندین فعالیت هنری ساده به شما معرفی می‌کنیم که خودتان در خانه یا بیمارستان می‌توانید انجام دهید.
  • یک دفتر نقاشی کوچک (چند صفحه کاغذی هم همان کار را انجام می‌دهد) و تعدادی مداد طراحی یا مدادرنگی و یا ماژیک بخرید. سعی کنید فقط با استفاده از رنگ‌ها، شکل‌ها و یا خطوط احساسی که دارید را توصیف کنید. یا فقط خط خطی کنید، یا هر چیزی را که به ذهن شما می‌آید رسم کنید. نگران این نباشید که چگونه خواهد شد، قرار نیست کسی به شما نمره دهد. فقط سرگرم شوید خودتان را به ذهن خلاقتان بسپارید. هر زمان که احساس استرس یا اضطراب کردید سعی کنید در دفترچه نقاشی خود چیزی بکشید، همین کافی است تا احساس تنش یا نگرانی شما کاهش یابد.

نقاشی کشیدن برای درمان

  • اگر نقاشی باعث تحریک خلاقیت شما نمی‌شود، تصاویر مجله، کارت پستال و عکس‌هایی که به شما آرامش می‌دهد را جمع آوری کنید. روی یک کاغذ یا مقوای بزرگ و با استفاده از قیچی و چسب، با این تصاویر یک کلاژ بسازید. کولاژتان را روی دیوار خانه (یا حتی اتاق بیمارستان) آویزان کنید و از تماشای تصاویری که ساخته‎اید لذت ببرید.

کلاژ

چند تکنیک هنر درمانی برای کاهش اضطراب استرس و افسردگی

ایجاد اضطراب در هر شرایطی می‌تواند شما را کاملاً ناتوان از انجام هر کاری کند.از افکار اضطرابی مزاحم گرفته تا ترس بیش از حد یا وحشت از چیزی،اضطراب می‌تواند کنار آمدن با زندگی روزمره را دشوار کند.خوشبختانه،مطالعات نشان داده‌اند که می‌توان اثرات اضطراب را از طریق هنر درمانی کمتر کرد.در این مقاله نگاهی خواهم داشت به برخی از تکنیک‌های هنر درمانی که در آنها با عکاسی می‌توان علائم اضطراب شما را کاهش داد.پس با مجله اینترنتی ماهتوتا همراه باشید…

هنر درمانی چیست ؟
هنر درمانی شیوه‌ای از درمان است که به مدد آن، فرد وارد فرایند خلق اثر هنری می‌شود و ضمن این تجربه‌ی تازه، از نظر جسمی، روحی و عاطفی بهبود می‌یابد. با ورود به فرایند خلاق تولید اثر هنری، فرد شروع به ابراز ابعاد هنرمندانه‌ی خود می‌کند و از این طریق می‌تواند رفتارها و احساساتش را تحت کنترل درآورد، از استرس‌ها بکاهد و خودآگاهی و عزت نفسش را بهبود ببخشد.
برای استفاده از هنر درمانی نباید حتما استعداد هنری زیادی داشته باشید. کافیست تا به کمک هنر احساسات و درونیات فروخورده‌ی خود را ابراز کنید. در این فرایند، متخصصان و افراد حرفه‌ای می‌توانند شما را هدایت و پیام‌های پنهان در آثارتان را معنا کنند.
هنر درمانی در بهبودی و درمان مشکلات مختلفی نقش دارد. به کمک آن می‌توان از ابعاد مختلف به درمان مشکلات فردی پرداخت. زیرا طی آن افراد خود را بروز می‌دهند و به نوعی خودآگاهی می‌رسند.

کاهش استرس و افسردگی

پرسپکتیو ( دیدگاه هر شخص در عکاسی )

یکی از تکنیک‌های مهم کاهش اضطراب با عکاسی که تاثیر بسیار زیادی دارد، تغییر دیدگاه است. در دایره‌ی اصطلاحات عکاسی، پرسپکتیو معمولاً به نقطه دید دوربین اشاره دارد. پرسپکتیو همچنین می‌تواند برای توصیف رابطه اشیاء در یک تصویر استفاده شود.

با این حال، پرسپکتیو در زبان روزمره همچنین به روش خاصی برای در نظر گرفتن چیزی اشاره دارد، یا همان دیدگاه شخصی هر فرد از جهان پیرامونش. دیدگاه یک فرد تنها از طریق کنترل‌های مغزی‌اش هدایت می‌شود. بنابراین، فردی که از اضطراب رنج می‌برد، ممکن است جهان را از منشور پریشانی ببیند.

زیبایی عکاسی این است که می‌تواند تجربه بصری را تغییر دهد، که به نوبه خود باعث تغییر دیدگاه شخصی می‌شود.

با نگاه کردن به دنیا از داخل منظره یاب دوربین، اولویت‌ها می‌توانند از داخلی به خارجی تغییر کنند. بیشتر انرژی صرف دیدن موضوعات و سوژه‌هایی می‌شود که به آن علاقه دارید. تمرکز بر ترکیب بندی و نوردهی باعث تحریک میزان قابل توجهی از پریشانی ذهنی می‌شود و تحلیل‌های دیداری شما می‌تواند اضطراب را تا حد زیادی بهبود ببخشد. تمام اینها از تغییر دیدگاه شما به دست می‌آیند.

بیرون بروید

وقتی اضطراب در شما شروع به اوج گرفتن می‌کند، اولین کاری که به صورت غریزی انجام خواهید داد پیدا کردن یک کنج در خانه برای تنها ماندن است. برخی اوقات تنها بودن به خودی خود می‌توانند درمانی بسیار مناسب برای شما باشد، اما اضطراب می‌تواند میل به انزوا را تشدید کند، که به نوبه خود، می‌تواند اضطراب را تقویت کند، این یک چرخه‌ی تکرار شونده‌ی ویران کننده است.

رنج کشیدن حاصل از اضطراب بسیار دردناک است و اغلب به این دسته از افراد توصیه می‌شود از خانه بیرون بروند و ورزش کنند. می‌توانید کمی قدم بزنید و به شهر نگاه کنید یا ورزش یوگا را امتحان کنید. اتفاقی که در این حالت می‌افتد ترشح هورمون اندورفین است.

اندورفین‌ها ( Endorphins ) یا مسکن‌های طبیعی بدن موادی هستند که از غدد مخاطی و هیپوتالاموس ترشح می‌شوند و اثر اصلی آن‌ها تسکین درد است. اندورفین‌ها به نام مخدر طبیعی بدن و هورمون ضد افسردگی شناخته می‌شوند. افزایش اندورفین در مغز می‌تواند باعث تسکین درد و همچنین احساس شادی و خوشحالی شود.

به یک دلیل خوب نیز اثبات شده است که ورزش کردن باعث تقویت سلامت روانی می‌شود.اما ورزش کردن در حالتی که با اضطراب مبارزه می‌کنید تنها در کلام ساده بوده و در عمل بسیار دشوار است. اینجاست که هنر عکاسی وارد می‌شود.

برای بسیاری از عکاسان، پتانسیل یک فرصت عالی برای عکاسی در طول روز می‌تواند یک محرک قدرتمند برای جستجوی فعالانه سوژه‌های عکاسی در خارج از محدوده خانه باشد و همین کمکی بسیار خوب برای کاهش اضطراب خواهد بود. علاوه بر این، تأکید بر آشنایی با فرآیند عکاسی و پیگیری جدی، به خصوص درباره‌ی آموختن فنون مختلف و تکنیک‌های کاربردی، انعطاف شما را گسترش می‌دهد و باعث می‌شود خانه برایتان کمی ترسناک شود !

ماهیت فعالیت بدنی عکاسی باعث کاهش تنش در عضلات مضطرب شده و می‌تواند توجه را از تجربه اضطراب به طور کلی منحرف کند. البته ممکن است عکاسی به اندازه یک جلسه ورزشی در باشگاه تاثیر نداشته باشد (هرچند بسته به شرایط ممکن است خوب باشد)، اما نقش فعالیت‌های بدنی و ذهنی یک عکاس فعال در پشت دوربین یکی از بهترین راه‌های کاهش علائم اضطراب با استفاده از هنر عکاسی است.

تکنیک های هنر درمانی برای کاهش اضطراب

احساساتتان را ابراز کنید

هنگامی که نیکفور نیپس ( Nicéphore Nièpce ) موفق شد اولین عکس ثبت شده را که از سال ۱۸۲۶ باقی مانده است ثبت کند، احتمالاً به هیچ وجه متوجه تأثیری که در آینده‌ی بسیار دور می‌تواند بر روی انسان‌ها بگذارد پیش بینی نکرده بود.

با این وجود، با تکامل هنر عکاسی، این امکان برای افراد مختلف فراهم شد تا ایده‌ها و تجربیات خود را از طریق تصویر و عکاسی به دیگران منتقل کرده و ارتباط برقرار کنند.

از آنجا که هیچ دو تجربه‌ای یکسان نیستند، تحمل اضطراب می‌تواند بسیار سخت و طاقت فرسا باشد و حتی توضیح آن نیز سخت‌تر است. با این حال بسیاری از عکاسان راه‌هایی برای انتقال تجربیات خود در محیط عکاسی پیدا کرده‌اند.

به عنوان مثال، کمپین Let’s Talk با عکاسی از افراد مختلف با داستان‌های بهداشت روانی خود که روی صورت این افراد نوشته شده است، آگاهی از سلامت روان را ارتقا می‌بخشد.

وب‌سایت دیگری با نام fragmentary.org با ویرایش‌های متفاوتش سعی می‌کند که تجربه شخصی بهداشت روانی را به صورت عکاسی مستند کند. عکاسانی مانند کورتنی لوری ( Courtney Lowry ) و جان مانل ( John Mannell ) برای بیان مشکلات پیچیده‌ی اضطراب و افسردگی، با روشی خلاقانه سعی می‌کنند آن چیزی را که از طریق کلمات قابل توصیف نیست، از طریق هنر عکاسی توصیف کنند.

کاوش در سلامت روان از نظر هنری روشی مؤثر است که می‌تواند اضطراب را کاهش دهد. عکس‌های شخصی، نمایش‌های انتزاعی، ویرایش کردن عکس و … عکاسی این امکان را به عکاسان می‌دهد تا تجربیات خود را با دیگران به اشتراک بگذارند و بار سنگین اضطراب را از روی دوش خود کاهش دهند و شاید روابط جدیدی را ایجاد کنند.

جمع بندی

چه شما یک عکاس حرفه‌ای هستید و چه یک عکاس تازه کار که می‌خواهد دنیای عکاسی را خیلی جدی دنبال کند، تکنیک‌هایی برای کاهش اضطراب از طریق عکاسی می‌تواند برایتان بسیار مفید باشد. از تغییر دیدگاه در عکاسی گرفته تا تأثیرگذاری بر انگیزه و پرورش بیان، هنر عکاسی می‌تواند در سخت‌ترین شرایط روانی و احساسی همراه شما باشد و به خوبی پشتیبانیتان کند.

آیا تا کنون متوجه شده‌اید که عکاسی به شما کمک می‌کند اضطراب را در زندگی خود کاهش دهید؟

امیدوارم مقاله براتون مفید بوده باشد.نظرات و پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارید.همچنین اگر پرسشی وجود داشت،آن را در بخش نظرات همین پست مطرح کنید تا پاسخ دهم.موفق باشید!

ارسال شده در ۳ مهر ۱۳۹۹
  • اشتراک گذاری :
  • 899

    لینک دوستان

    دیدگاه ها

    guest

    0 نظرات
    بازخورد (Feedback) های اینلاین
    مشاهده همه دیدگاه ها

    از سراسر وب