علائم پره اکلامپسی مسمومیت حاملگی

به دلیل تغییرات بسیاری که در وضعیت بدن و هورمون های زنان در دوران بارداری رخ می دهد برخی خانم ها در دوره حاملگی خود عوارض آزار دهنده ای را تجربه می کنند که از جمله آن ها می توان به پره اکلامپسی اشاره کرد.

پره اکلامپسی عارضه ای است که باعث بالا رفتن فشار خون در زنان باردار شده و در صورت عدم کنترل می تواند خطرات جدی برای سلامتی مادر و جنین به همراه داشته و در برخی موارد به زایمان زودرس منجر شود.

در ادامه با مجله اینترنتی ماهتوتا همراه باشید تا با علائم پره اکلامپسی مسمومیت حاملگی خطرات و عوارض جدی پره اکلامپسی آشنا شویم.

پره اکلامپسی چیست؟

پره اکلامپسی از عوارض دوران بارداری است که با فشار خون بالا و علائم مربوط به آسیب سیستم های دیگر بدن – اغلب کبد و کلیه – شناخته می شود.

این عارضه معمولا بعد از هفته 20 بارداری در خانم هایی که فشار خون آن ها قبلا طبیعی بوده شروع می شود و در صورتی که نسبت به درمان آن اقدام نشود می تواند به مشکلات جدی و حتی کشنده برای مادر و جنین منجر شود.

موثرترین درمان پره اکلامپسی زایمان است اگرچه حتی بعد از زایمان نیز مدتی طول می کشد تا به طور کامل برطرف بکشد.

خانم هایی که در اواخر دوران بارداری خود به پره اکلامپسی مبتلا شوند راه چندان دشواری در پیش ندارند اما اگر این عارضه در اوایل بارداری رخ دهد از آن جا که تا زمان زایمان زمان زیادی باقی مانده لازم است زنان باردار خود و نوزاد را تا مدت زمان زیادی از عوارض جدی آن دور نگه دارند.

پره اکلامپسی به ندرت بعد از زایمان رخ می دهد که به آن پره اکلامپسی بعد از زایمان گفته می شود.

علائم پره اکلامپسی مسمومیت حاملگی

در برخی موارد پره اکلامپسی ممکن است بدون هر گونه علامت خاصی ایجاد شود.

افزایش فشار خون معمولا اولین علامت این عارضه است که ممکن است به تدریج یا به صورت ناگهانی بروز کند، به همین دلیل کنترل فشار خون در دوران بارداری اهمیت زیادی دارد.

فشار خون 140/90 میلی متر جیوه و بیشتر از آن – که در دو نوبت و با فاصله چهار ساعت از هم ثبت شده باشد – غیر طبیعی است و باید به آن توجه شود.

سایر علائم و نشانه های پره اکلامپسی عبارتند از:

  • پروتئین بیش از حد در ادرار یا سایر علائم مشکلات کلیوی
  • سردردهای شدید
  • تغییر در بینایی از جمله از دست رفتن موقت بینایی، تاری دید یا حساسیت به نور
  • درد فوقانی شکم، معمولا زیر دنده های سمت راست
  • حالت تهوع یا استفراغ
  • کاهش ادرار
  • کاهش سطح پلاکت در خون
  • اختلال در عملکرد کبد
  • تنگی نفس ناشی از وجود مایع در ریه ها

افزایش ناگهانی وزن و ورم (ادما) به خصوص در صورت و دست ها ممکن است همراه با عارضه پره اکلامپسی رخ دهد اما از آن جا که این موارد جزو عوارض شایع بارداری های طبیعی نیز محسوب می شوند نمی توان به آن ها به عنوان علائم دقیق پره اکلامپسی نگاه کرد.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

به طور کلی مراجعه منظم به پزشک و کنترل فشار خون در دوران بارداری امری ضروری می باشد اما اگر دچار سردرد شدید، تاری دید یا سایر اختلالات بینایی، درد شدید در شکم یا تنگی نفس شده اید لازم است فورا با پزشک تماس بگیرید یا به اورژانس مراجعه کنید.

از آن جا که سردرد، حالت تهوع و درد از مشکلات شایع بارداری است نمی توان آن ها را جزو علائم دقیق پره اکلامپسی در نظر گرفت، به خصوص اگر اولین بارداری باشد تشخیص این مسئله دشوار است. اگر این علائم باعث نگرانی شما شده است توصیه می شود با پزشک مشورت کنید

علت پره اکلامپسی مسمومیت حاملگی

فاکتورهای مختلف ممکن است در ابتلا به پره اکلامپسی نقش داشته باشند. کارشناسان معتقدند این بیماری از جفت جنین – اندامی که جنین طی بارداری از آن تغذیه می کند – شروع می شود.

همان طور که می دانید در اوایل دوره بارداری عروق خونی جدید برای خون رسانی به جفت ایجاد می شوند، به نظر می رسد در خانم های باردار مبتلا به پره اکلامپسی این رگ ها به خوبی کامل نشده یا عملکرد درستی ندارند، آن ها باریک تر از رگ های خونی طبیعی بوده و به گونه متفاوتی نسبت به سیگنالینگ هورمونی واکنش نشان می دهند که باعث می شود مقدار خون جریان یافته در آن ها محدود شود.

برخی علل رشد ناکامل یا غیر طبیعی این عروق خونی عبارتند از:

  • عدم خون رسانی کافی به رحم
  • آسیب به رگ های خونی
  • مشکل در سیستم ایمنی بدن
  • ژنتیک

سایر اختلالات مرتبط با فشار خون بالا در دوران بارداری

پره اکلامپسی در واقع یکی از چهار اختلال فشار خون بالا در دوران بارداری می باشد، سه مورد دیگر عبارتند از:

1. فشار خون بارداری؛ زنان مبتلا به فشار خون حاملگی فشار خون بالایی دارند اما پروتئین اضافی در ادرار یا سایر علائم آسیب اندامی در آن ها دیده نمی شود، برخی زنان مبتلا به فشار خون حاملگی سرانجام به پره اکلامپسی مبتلا می شوند.

2. فشار خون مزمن؛ فشار خون مزمن نوعی فشار خون بالا است که از قبل از دوران بارداری یا قبل از هفته 20 بارداری رخ داده، اگرچه از آن جا که فشار خون بالا معمولا علائمی ندارد تعیین زمان شروع آن سخت است.

3. پر فشاری خون مزمن به همراه پره اکلامپسی؛ این حالت در خانم هایی رخ می دهد که قبل از بارداری دچار فشار خون مزمن بوده اند و در دوران بارداری وضعیت فشار خون، پروتئین در ادرار یا سایر عوارض سلامتی حاملگی آن را تشدید کرده است.

عوامل خطر زا مسمومیت حاملگی

برخی عواملی که ممکن است در بروز پره اکلامپسی تاثیر داشته باشند شامل موارد زیر می باشد:

  • سابقه پره اکلامپسی؛ سابقه شخصی یا خانوادگی پره اکلامپسی خطر ابتلا به این عارضه را به طور قابل توجهی افزایش می دهد
  • فشار خون مزمن؛ اگر در حال حاضر به فشار خون مزمن مبتلا هستید بیشتر در معرض ابتلا به پره اکلامپسی دوران بارداری قرار دارید
  • بارداری اول؛ خطر ابتلا به پره اکلامپسی در اولین بارداری بیشتر است
  • سن؛ خطر ابتلا به پره اکلامپسی در زنان باردار بسیار کم سن و خانم هایی که سن بالای 35 سال دارند بیشتر است
  • نژاد؛ زنان سیاه پوست نسبت به زنان سایر نژادها بیشتر در معرض پره اکلامپسی قرار دارند
  • چاقی؛ چاقی خطر ابتلا به پره اکلامپسی را افزایش می دهد
  • چند قلو زایی؛ پره اکلامپسی در خانم هایی که چند قلو زایی دارند شایع تر است
  • فاصله بین بارداری؛ زمانی که فاصله بارداری فعلی با قبلی کمتر از دو سال یا بیشتر از 10 سال باشد خطر پره اکلامپسی افزایش می یابد
  • سابقه بیماری های خاص؛ زنانی که قبل از بارداری به مشکلاتی همچون فشار خون مزمن، میگرن، دیابت نوع 1 یا نوع 2، بیماری کلیوی، لخته شدن خون یا لوپوس مبتلا بوده اند بیشتر در معرض این عارضه قرار دارند
  • لقاح مصنوعی؛ بارداری ایجاد شده با لقاح مصنوعی خطر ابتلا به پره اکلامپسی را افزایش می دهد

عوارض پره اکلامپسی

به طور کلی هرچه زمان شروع پره اکلامپسی به اوایل بارداری نزدیک تر و شدت آن بیشتر باشد خطر آن برای مادر و نوزاد نیز افزایش خواهد یافت و ممکن است به زایمان سزارین منجر شود.

برخی عوارض و خطرات پره اکلامپسی عبارتند از:

1. کاهش رشد جنین

پره اکلامپسی روی رگ های خون رسان به جفت اثر می گذارد و در صورتی که جفت، خون کافی دریافت نکند اکسیژن و مواد مغذی کافی به جنین نمی رسد، این مسئله می تواند به عدم رشد کافی جنین، وزن کم هنگام تولد یا زایمان زودرس منجر شود.

2. تولد زودرس

در صورت ابتلا به به پره اکلامپسی شدید، برای نجات جان مادر و نوزاد ممکن است نیاز به زایمان زودرس باشد. زایمان زودرس خطر بروز مشکلات تنفسی و برخی اختلالات در نوزاد را افزایش می دهد.

3. جدا شدن ناگهانی جفت

پره اکلامپسی خطر جدا شدن جفت از دیواره داخلی رحم قبل از زایمان را افزایش می دهد. این مسئله می تواند به خونریزی شدید منجر شود که برای کودک و مادر خطرناک است.

4. سندرم HELLP

سندرم HELLP نوع شدیدتر پره اکلامپسی است که با از بین رفتن گلبول های قرمز خون، افزایش آنزیم های کبدی و پلاکت پایین خون همراه است و از جمله علائم آن می توان به تهوع و استفراغ، سردرد و درد قسمت فوقانی سمت راست شکم اشاره کرد.

این عارضه می تواند به چند اندام بدن آسیب برساند و برای نوزاد و مادر کشنده باشد.

سندرم HELLP گاهی به طور ناگهانی و بدون آن که حتی فرد قبلا دچار فشار خون بالا بوده باشد یا علامت خاصی داشته باشد رخ می دهد.

5. اکلامپسی

عدم کنترل پره اکلامپسی می تواند به بیماری اکلامپسی که ترکیب پره اکلامپسی و تشنج است منجر شود. از آن جا که این عارضه برای مادر و نوزاد بسیار خطرناک است فارغ از این که چه مدت از بارداری گذشته باید زایمان انجام شود.

6. آسیب سایر اندام ها

پره اکلامپسی ممکن است به کلیه ها، کبد، ریه، قلب یا چشم آسیب بزند و باعث سکته مغزی یا سایر آسیب های مغزی در فرد شود. میزان صدمه به سایر اندام های بدن به شدت پره اکلامپسی بستگی دارد.

7. بیماری قلب و عروق

ابتلا به پره اکلامپسی می تواند خطر ابتلا به بیماری قلبی عروقی در آینده را افزایش دهد. اگر بیش از یک بار به این عارضه مبتلا شده یا زایمان زودرس داشته باشید خطر آن بیشتر می شود.

برای جلوگیری از ابتلا به بیماری های قلبی عروقی سعی کنید بعد از زایمان وزن خود را کنترل کرده، میوه و سبزیجات سالم مصرف کنید، به طور منظم ورزش کنید و سیگار نکشید.

بیشتر بخوانید: زنان باردار از خوردن این میوه ها پرهیز کنند

منبع: mayoclinic

ارسال شده در ۱ خرداد ۱۳۹۹
  • اشتراک گذاری :
  • 34

    لینک دوستان

    دیدگاه ها

    guest

    0 نظرات
    بازخورد (Feedback) های اینلاین
    مشاهده همه دیدگاه ها

    از سراسر وب