چشم صورتی چیست؟ هرآنچه باید درباره آن بدانید 11:11

چشم صورتی چیست؟ علائم چشم صورتی چیست؟ چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟ چه عواملی باعث ابتلا به چشم صورتی می‌شوند؟ درمان چشم صورتی چیست؟ عوارض طولانی‌مدت چشم صورتی چیست؟

در ادامه پاسخی جامع به این سوالات خواهیم داد،همراه مجله اینترنتی ماهتوتا باشید.

چشم صورتی که التهاب ملتحمه نیز نامیده می‌شود تحریک یا عفونت ملتحمه است، یعنی غشایی که درون پلک و قسمت سفید چشم را می‌پوشاند. عوامل مختلفی مانند باکتری، ویروس، مواد شیمیایی و حساسیت می‌توانند باعث چشم صورتی شوند.

با اینکه این عارضه معمولا بر اثر عفونت‌های کوچک ایجاد و بدون مداخله درمان می‌شود، ممکن است مشکلاتی جدی‌تر نیز ایجاد کند. برای آشنایی با علائم، روش‌های انتقال و درمان این بیماری با مجله اینترنتی ماهتوتا همراه باشید.

چشم صورتی چیست؟

چشم صورتی

منظور از چشم صورتی یا ورم ملتحمه، التهاب یا عفونت غشای شفافی به‌نام ملتحمه است که در لایه درونی پلک و روی قسمت سفید چشم قرار دارد. هنگامی که رگ‌های کوچک لایه ملتحمه دچار التهاب شوند، بیشتر قابل‌مشاهده خواهند بود. این مسئله موجب می‌شود که سفیدی چشم، قرمز یا صورتی به نظر برسد.

حتما بخوانید » معرفی عجیب‌ترین چشم‌ها +نحوه مشاهده دنیا 11:11

چشم صورتی بیشتر مواقع بر اثر عفونت باکتریایی، ویروسی و حساسیت ایجاد می‌شود. نیمه‌بسته‌بودن کانال‌های اشکی کودکان نیز یکی از عوامل ایجادکننده این بیماری است. با اینکه التهاب ملتحمه عارضه‌ای ناخوشایند است، به‌ندرت روی بینایی اثر می‌گذارد. درمان این بیماری، ناراحتی و درد ناشی از آن را کاهش می‌دهد. چشم صورتی واگیردار است، پس تشخیص سریع و درمان این بیماری برای جلوگیری از گسترش آن ضروری است.

علائم چشم صورتی

چشم صورتی

علائم این بیماری عبارت‌اند از:

  • تغییر رنگ چشم به قرمز یا صورتی در یک یا هر دو چشم؛
  • احساس سختی در یک یا هر دو چشم؛
  • خارش، تحریک یا سوزش چشم‌ها؛
  • ترشح مایعات شفاف و رقیق و افزایش ریزش اشک؛
  • ترشحات سفید یا سبز غلیظ و رشته‌ای از چشم‌ها؛
  • چسبیدن پلک‌ها به هم در صبحگاه؛
  • التهاب پلک‌ها؛
  • تاری دید.

حتمابخوانید » تقویت بینایی و محافظت از چشم 13 ترفند ساده و علمی

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟

چشم صورتی

عارضه‌های بینایی شدیدی وجود دارند که به قرمزی چشم منجر می‌شوند. این بیماری‌ها می‌توانند باعث درد چشم، احساس وجود جسم خارجی در چشم، تاری دید و حساسیت به نور شوند. اگر این علائم را داشتید، سریع به پزشک مراجعه کنید.

حتما بخوانید » خستگی چشم پیشگیری و حفظ سلامت چشم‌ها با 13روش مفید

افرادی که از لنز چشم استفاده می‌کنند، باید با شروع علائم چشم صورتی دیگر نباید از لنز استفاده کنند. اگر علائم پس از ۱۲ تا ۲۴ ساعت بهبود پیدا نکردند، بهتر است با پزشک خود درباره عفونت‌های چشمی شدیدتر مربوط به لنز صحبت کنید.

چه عواملی باعث ابتلا به چشم صورتی می‌شوند؟

چشم صورتی

  • ویروس‌ها؛
  • باکتری‌ها؛
  • حساسیت؛
  • ورود مواد شیمیایی به چشم؛
  • وجود جسم خارجی در چشم؛
  • مسدودبودن کانال اشکی نوزادان.حتما بخوانید » دانستنیها های جالب درباره تمساح یا کروکودیل

التهاب ملتحمه ناشی از عفونت باکتریایی یا ویروسی

بیشتر مواقع این عارضه بر اثر آدنوویروس ایجاد می‌شود، اما می‌تواند به‌علت ویروس‌های هرپس سیمپلکس (ویروس تبخال) یا واریسلا زوستر (varicella-zoster) نیز باشد. ابتلا به چشم صورتی در کرونا نیز ممکن است.

التهاب ملتحمه ویروسی و باکتریایی هر دو می‌توانند همراه علائم سرماخوردگی و سایر عفونت‌های تنفسی ظاهر شوند. همچنین استفاده از لنزهایی که خوب تمیز نشده‌ باشند یا متعلق به شما نباشند نیز می‌تواند باعث التهاب ملتحمه باکتریایی شود.

حتما بخوانید » چطور پف زیر چشم و دور چشم را سریع از بین ببریم؟ 33 روش

هر دو نوع این عارضه بسیار واگیردار هستند. نوع ویروسی یا باکتریایی از طریق تماس مستقیم یا غیرمستقیم با ترشحات چشم فرد آلوده منتقل می‌شود. یک یا هر دو چشم ممکن است دچار آلودگی شوند.

التهاب ملتحمه ناشی از حساسیت

در صورتی که حساسیت باعث التهاب ملتحمه شود، هر ۲ چشم را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد و ناشی از عامل حساسیت‌زایی مانند گرده گل خواهد بود. عامل حساسیت‌زا باعث ترشح مواد التهابی مانند هیستامین در لایه مخاطی چشم می‌شود و علائم حساسیت مانند چشم قرمز یا صورتی را ایجاد می‌کند.

حتما بخوانید »  دانستنیها جالب در مورد یوزپلنگ یا چیتا21

همچنین ممکن است فرد مبتلا خارش شدید، ریزش اشک، التهاب چشم‌ها و عطسه و آبریزش بینی داشته باشد. بیشتر مواقع التهاب ملتحمه ناشی از حساسیت با قطره‌های چشمی ضدحساسیت بهبود می‌یابد.

التهاب ملتحمه ناشی از تحریک

پاشیدن مواد شیمیایی یا ورود جسم خارجی به چشم نیز می‌توانند باعث چشم صورتی شود. گاهی اوقات ممکن است شستن و تمیزکردن چشم برای خارج‌کردن مواد شیمیایی و اجسام خارجی، باعث قرمزی و تحریک چشم شود. علائم این عارضه که شامل چشم‌های پر از اشک و ترشح مخاط می‌شود، پس از یک روز بدون مداخله از بین می‌رود.

حتما بخوانید» معمای داستان آفرینش تا کجا ادامه دارد؟ 2022

اگر شست‌وشوی اولیه این علائم را برطرف نکند یا ماده شیمیایی سوزش‌آوری مانند قلیاب باشد، باید بلافاصله به پزشک یا متخصص چشم مراجعه کنید. ورود مواد شیمیایی به چشم می‌تواند باعث آسیب دائمی به آن شود. علائمی که از بین نمی‌روند نشان می‌دهند که جسمی خارجی در چشم خود دارید یا دچار خراش قرنیه یا پوشش چشم شده‌اید.

تشخیص

مراجعه به پزشک و تشخیص چشم صورتی

این عارضه معمولا بر اساس سابقه پزشکی بیمار و معاینه کامل چشم تشخیص داده می‌شود. آزمایش ترشحات چشم معمولا لازم نیست مگر در موارد خاصی که میزان غیرعادی ترشحات، چرک یا درگیری قرنیه وجود داشته باشد. فقط متخصص چشم می‌تواند دلیل چشم صورتی را تشخیص دهد، پس بهتر است به متخصص مراجعه کنید.

بیشتر بخوانید » 11 رفتار طبیعی عجیب کشف شده در سال گذشته که تصورش را هم نمی‌کنید +تصاویر

درمان چشم صورتی

درمان این عارضه بر اساس علت ابتلا، سابقه پزشکی بیمار و شرایط کلی چشم انتخاب می‌شود. درمان‌های احتمالی عبارت‌اند از:

  • پماد یا قطره آنتی‌بیوتیک یا استروئید؛
  • قطره چشمی یا قرص ضدویروس؛
  • قطره چشمی ضدحساسیت؛
  • اشک مصنوعی.

کاهش علائم

  • برای کاهش درد و پاک‌کردن ترشحات چشم صورتی ویروسی یا باکتریایی، می‌توانید از کمپرس سرد یا گرم چشم استفاد کنید.
  • برای پیشگیری از گسترش عفونت، برای هر چشم از پارچه‌ای جدا استفاد کنید و هر بار نیز از پارچه‌ای تمیز استفاده کنید.
  • هنگام تمیزکردن ترشحات، چشم را از داخل به‌سمت خارج تمیز کنید.

حتما بخوانید » کتاب درمانی چیست؟ درباره این درمان موثر چه میدانید؟ 11:11

پیشگیری

برای پیشگیری از گسترش این عارضه باید بهداشت را رعایت کنید، مثلا:

  • به چشم‌هایتان دست نزنید؛
  • دست‌هایتان را مرتب بشویید؛
  • همیشه از لیف و حوله تمیز استفاده کنید؛
  • حوله و لیف خود را با کسی به اشتراک نگذارید؛
  • روبالشتی خود را زود به زود عوض کنید؛
  • وسایل آرایشی و ابزار مراقبت از چشم خود را به اشتراک نگذارید.
در نظر داشته باشید که چشم صورتی به‌اندازه سرماخوردگی شایع است. با وجود این بیماری می‌توانید به محل کار یا مدرسه بروید و فقط باید بهداشت را به‌خوبی رعایت کنید.
حتما بخوانید » نوار مغزی؛ آنچه باید درباره نوارمغزی بدانید 11:11

پیشگیری از ابتلای نوزادان به چشم صورتی

چشمان نوزادان در معرض باکتر‌ی‌های طبیعی موجود در کانال رحمی مادر قرار می‌گیرند. این باکتری‌ها گاهی باعث ایجاد عفونت شدید در ملتحمه نوزاد می‌شوند. برای حفظ بینایی نوزاد، این عارضه باید سریع درمان شود. به همین دلیل است که بلافاصله پس از تولد، به چشم همه نوازادان پماد آنتی‌بیوتیک می‌زنند تا از التهاب ملتحمه پیشگیری کنند.

عوارض طولانی‌مدت چشم صورتی

این بیماری معمولا عارضه طولانی‌مدتی ندارد و به‌ندرت ممکن است قرنیه دچار التهاب مزمن شود و بینایی فرد دچار تغییرات دائمی شود. در صورت التیام‌نیافتن یا بدترشدن یک هفته بعد از درمان، باید با چشم‌پزشک تماس بگیرید.

حتما بخوانید » خستگی زوم Zoom Fatigue؛ علت و روش های مقابله با آن 11:11

سخن پایانی

چشم صورتی یا ورم ملتحمه عارضه‌ای است که قرمزی و التهاب غشای شفاف چشم و قسمت داخلی پلک را در پی دارد. این عارضه می‌تواند مدت کوتاهی زندگی عادی را مختل کند، اما معمولا خطر زیادی ندارد.

چشم صورتی بیشتر مواقع بر اثر حساسیت، مواد شیمیایی یا عفونت ویروسی یا باکتریایی ایجاد می‌شود و بهترین روش برای پیشگیری از آن رعایت بهداشت چشم است. خوب است علائم و علل این بیماری را بشناسید تا در صورت داشتن علائمی مانند قرمزی چشم یا ریزش اشک، به وجود بیماری پی ببرید.

منابع » mayoclinic hopkinsmedicine webmd
حتما بخوانید » سکته مغزی ؛ 11 باور غلط درباره سکته مغزی
ارسال شده در ۱۲ فروردین ۱۴۰۱
  • اشتراک گذاری :
  • 99

    لینک دوستان

    دیدگاه ها

    guest

    0 نظرات
    بازخورد (Feedback) های اینلاین
    مشاهده همه دیدگاه ها

    از سراسر وب